Moje serce należy do ludzi, Moje ciało należy do do ziemi, Moja dusza należy do kuchni, Moje życie

wtorek, 8 marca 2016

Koresh, wersja nr 1

Iranska zapiekanka ,,Koresh"

Pracowalam kiedys jako major domus ;-) u iranskiej rodziny restauratorow. Poniewaz zywo zainteresowana bylam kuchnia, a roboty mialam niewiele...ot otwieralam drzwi, odbieralam telefony, pilnowalam pracowniow takich jak panie przychodzace sprzatac czternastosypialniowy dom ;-), to moglam sobie pogotowac z jedenostoletnim chlopakiem- synem moich pracodawcow. Przyrzadzalismy obiady. Uczyl mnie tajnikow iranskiej kuchni. Mialam do dyspozycji pelna spizarnie swiatowych przyklad i nieograniczony fundusz na zakupy. Oto jeden z przepisow tamtych lekcji gotowania:

Koresh to zapiekanka w ktorej surowe skladnikizalewa sie jogurtem z bialkiem, albo jajkiem i piecze w niskiej temperaturze. Mozemy w zasadzie wrzucic do niej wszystko. Bardzo popularne sa koreshe z ryzem i kurczakiem. Prawie do kazdego dania, tak i tu dodaje sie tony koperku, pietruszki, szczypiorku (wszystko razem) i na pewno do kazdego szafran i kurkume.

Pora na przepis na koresh nr 1

25 dag mielonego miesa ( oczywiscie iranczycy nie jedza wieprzowiny, ale...jak ktos chce...)
Sol, pieprz, papryka w proszku, czosnek.
Kilkanascie plasterkow cukini
Kilkanascie pomidorow koktajlowych
zabek czosnku
Po peczku kopru, szczypiorku i pietruszki
Szczypte szfranu zaparzonego we wrzadku- mozna uzyc kurkumy, albo i to i to
2 szklanki jogurtu
2 jajka, lub 4 bialka.
Sol i pieprz.
Mieso przyprawiamy papryka, sola i pieprzem. Formujemy je w kulki ( tak okolo 15 kulek z tej ilosci.
Kladziemy do wysmarowanego naczynia plastry cukini i na kazdym kulke miesna. Pomiedzy ukladamy pomidorki koktajlowe.
Jogurt mieszamy z czosniem, sola, pieprzem, naparem szafranowym i/ lub kurkuma, dodajemy jajka, przy czym, jesli to tylko bialka to powynny byc ubite. Dodajemy posiekane ziola i wlewamy plyn do naczynia. Najwazniejszy jest sposob pieczenia:
Wkladamy naczynie do zimnego piekarnika o wlaczamy na 100 stopni. Na ta ilosc zapiekanki pieczemy tak okolo godziny, potem przekrecamy na 200 i dopiekamy. Taka niska temperatura jak i jajka, zapobiegaja zwzeniu sie jogurtu oraz daja czas na dobre, powolne wypieczenie sie produktow, ktore do koresha zawsze uzywamy surowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz