Kalafior w curry. Danie brytyjsko- hinduskie. Prawdopodobnie powstalo w Wielkiej Brytanii. W kazdym razie popularne w Take Away i wschodnich restauracjach na obu wyspach. Proste:
Rozyczki kalafiora obgotowac w wodzie z sola i cukrem. Schlodzic bardzo. Maczac w ciescie: 2 jajka, troche mleka , 3 lyzki maki i przyprawa curry do smaku. Tez dobrze schlodzic ciasto. Ciasto ma sie dobrze trzymac kalafiora. W razie potrzeby gestosc uregulowac mlekiem. Smazyc na klarowanym masle. Mozna obejsc klarowane maslo zachowujac maslany smak kalafiora. Trzeba zwyklemu maslu podniesc temperature dodajac okolo 1/3 oleju w stosunku do ilosci masla. Mozna smazyc na patelni, mozna we frytkownicy. Podaje sie czasem z sosem czosnkowym. Jako danie samodzielne albo dodatek do miesa. Czesto posypany mieszanka szczypiorku, pietruszki i koperku.
Rozyczki kalafiora obgotowac w wodzie z sola i cukrem. Schlodzic bardzo. Maczac w ciescie: 2 jajka, troche mleka , 3 lyzki maki i przyprawa curry do smaku. Tez dobrze schlodzic ciasto. Ciasto ma sie dobrze trzymac kalafiora. W razie potrzeby gestosc uregulowac mlekiem. Smazyc na klarowanym masle. Mozna obejsc klarowane maslo zachowujac maslany smak kalafiora. Trzeba zwyklemu maslu podniesc temperature dodajac okolo 1/3 oleju w stosunku do ilosci masla. Mozna smazyc na patelni, mozna we frytkownicy. Podaje sie czasem z sosem czosnkowym. Jako danie samodzielne albo dodatek do miesa. Czesto posypany mieszanka szczypiorku, pietruszki i koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz