Moje serce należy do ludzi, Moje ciało należy do do ziemi, Moja dusza należy do kuchni, Moje życie

wtorek, 7 czerwca 2016

Lody chalwowe

Dziendobry. Goracy temat, a moze zimny? Lody😊 Tutaj chalwowe, ale z ogolna zasada dotyczaca puchatosci lodow w przypadku, kiedy nie dodaje sie bitej smietany lub zoltek. Dotyczy w wiekszosci sorbetow i lodow bez uzycia maszyny.
Lody chalwowe: 20 dag chalwy, 1 szklanka mleka, 1 bialko.
Chalwe z mlekiem zmiksowac i delikarnie wmieszac sztywna piane z bialka. Mrozac bez maszyny mieszac co pol godziny na poczatek najlepiej rozga kuchenna albo pedem slimaka mikserem😊. Wersja podstawowa jest wystarczajaco dobra. Mozna dorzucic skorke kandyzowana, albo kruszona czekolade...i jeszcze jedno. Zeby lody nie zamarzly na beton dodajemy troche alkoholu. Np na taka porcje lyzke wodki...dwie lyzki likieru. Smacznego😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz