Zamiast rosolu
. Saag aaloo, czyli ziemniaki ze szpinakiem w wersji curry. Jesli cos moze byc smaczne, zdrowe, latwe i szybkie jednoczesnie oraz sycace, niskokaloryczne i bezmiesne to wlasnie ta indyjska potrawa. Jest to wersja curry, czyli w sosie. Kiedys zrobie wersje bardziej sucha bez pomidorow...
Okolo kilogram ziemniakow pokroic w duza kostke, albo na grubsze polplasterki. Pozdmazyc na czerwono na patelni w bardzo malej ilosci oleju, dodac 2 cebule pokrojone w kostke, a na sam koniec zmiazdzone czosnek (mniej wiecej pol glowki- to zawsze mozna dosmakowac). Przelozyc do garnka i dodac szpinak. Jesli mrozony to pol kg, jesli nie to ilosc odpowiadajaca tej proporcji. Powinno byc duuzo szpinaku jak widac na zdjeciach. Podlac rtoszke wodo i dusic do miekkosci ziemniakow. W tym czasie dodac przyprawy: Lyzeczke imbiru i zmielonej kolendry, kmin rzymski ( jesli ktos nie ma kuminu, to mozna zmieszac mielone nasiona kopru z kminkiem :-)- nie to samo, ale zapach podobny), lyzeczke kurkumy i Lyzke lub troche wiecej Garam Masala. Mozna tez dodac skladniki garam masala oddzielnie. Poniewaz mamy ich juz wczesniej czesc podaje pozostale: Pieprz, kardamon, ziele angielskie, galka muszkatolowa, gozdziki, cynamon, lisc laurowy, oregano i chili. Na koniec zalac 2 szklankami przecieru pomidorowego typu passatata, albo krojonymi pomidorami z puszki. Jak najbardziej mozna uzyc przecieru swojej produkcji. Poddusic chwile i dosmakowac.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz