Tarta ze szparagami ( albo z czymkolwiek innym😀). Super kruche ciasto: 1 szkl maki, lyzeczka proszku do pieczenia, 1/2 kostki masla i jedno zoltko. Zagniesc i zostawic w lodowce na pol godziny. Rozwalkowac na grubosc 3 mm i wylozyc forme razem z bokami. Podpiec naklute widelcem 15 min w 200 stopniach C. Nalozyc zblanszowane szparagi i zalac: 2 jajka i bialko pozostale od ciasta rozmieszac z sola i pol szkl jogurtu. Dodac 20 startego sera, teroche pieprzu i czosnku do smaku. Zapiec w 200 stopniach az sie zrumienia brzegi i wierzch. Tarta jest cienka jak pizza dlatego zalewy jest malo. Jesli uzyjemy np. Brokuly, ro trzeba je podzielic na malenkie rozyczki. Mozna tez zrobic z plasterkami cukini i lososiem, albo bekonem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz