Proponuje dzis salatke jajeczna bez majonezu.
Bardzo orzezwiajaca😊 Sprobujcie sami:
5 jajek ugotowanych na twardo
Lyzke kaparow
10- 15 zielonych oliwek ( moga byc nadziewane papryka, nie trzeba bedzie dodawac plastra marynowanej😊)
1 dojrzale avocado ( w zimie ciezko i czasem nierowno dojrzewa, bo malo kto ma 30 stopni w domu. Trzeba go owinac gazeta i polozyc na kaloryfer na noc, albo dluzej)
5 jajek ugotowanych na twardo
Lyzke kaparow
10- 15 zielonych oliwek ( moga byc nadziewane papryka, nie trzeba bedzie dodawac plastra marynowanej😊)
1 dojrzale avocado ( w zimie ciezko i czasem nierowno dojrzewa, bo malo kto ma 30 stopni w domu. Trzeba go owinac gazeta i polozyc na kaloryfer na noc, albo dluzej)
Jasna musztarda okolo lyzki do smaku, tak samo jak sol i pieprz- do smaku.
Szczypiorek.
Troche slodkiej papryki, najlepiej jakby byla wedzona, jesli ktos ma ochote to 2 fileciki anchovis ( ja dodalam, ale to nie obowiazkowo). Dodalam tez kolendre zielona, ale jak ktos nie lubi, to bez kolendry, czy anchovis, czy nawet wedzonej papryki tez dobrze smakuje, po prostu inna wersja😊.
4 jajka i jedno bialko pokroic w kostke. Oliwki i kapary drobno posiekac. Jesli dodajemy papryke marynowana, tez ja siekamy. Jedno pozostale zoltko mielimy z avocado ( ewentualnie z anchovis), mieszamy z musztarda i doprawiamy. Pozostalymi przyprawami. Szypiorek tez kroimy drobno. Mozna go dodac do srodka, albo posypac. Paste z avocado mieszamy z porojonymi skladnikami. Regulujemy jej gestosc musztarda. Zwykle ma w tych proporcjach konsystencje majonezu. Mozna rozcienczyc nieco oliwa z oliwek😀 Koniec...
Szczypiorek.
Troche slodkiej papryki, najlepiej jakby byla wedzona, jesli ktos ma ochote to 2 fileciki anchovis ( ja dodalam, ale to nie obowiazkowo). Dodalam tez kolendre zielona, ale jak ktos nie lubi, to bez kolendry, czy anchovis, czy nawet wedzonej papryki tez dobrze smakuje, po prostu inna wersja😊.
4 jajka i jedno bialko pokroic w kostke. Oliwki i kapary drobno posiekac. Jesli dodajemy papryke marynowana, tez ja siekamy. Jedno pozostale zoltko mielimy z avocado ( ewentualnie z anchovis), mieszamy z musztarda i doprawiamy. Pozostalymi przyprawami. Szypiorek tez kroimy drobno. Mozna go dodac do srodka, albo posypac. Paste z avocado mieszamy z porojonymi skladnikami. Regulujemy jej gestosc musztarda. Zwykle ma w tych proporcjach konsystencje majonezu. Mozna rozcienczyc nieco oliwa z oliwek😀 Koniec...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz