Natrafiłam ostatnio na wielki spor przy ciastku jaglanym oreo. Jedni się zachwycali, większość jednak marudziła. Postanowiłam sprawdzić o czym mowa, ale kasza na zimno jakoś do mnie nie przemawiała, ani oreo tym bardziej w tym zestawieniu. Upiekłam...i szczerze polecam. Smakuje jak sernik.
,,Sernik" z kaszy jaglanej z mango.
Mój przepis autorski inspirowany ostatnio popularnym, ale i tez często krytykowanym sernikiem na zimno z popularnymi ciastkami.
Masa z kaszy:
1 szklanke kaszy jaglanej ugotować w puszce mleka kokosowego uzupelniajac woda do 3 szklanek plynu lacznie z mlekiem kokosowym. Kasze oplukac, zalac zimnym plynem i gotowac nie mieszajac okolo 20 minut. Kasze zmielić w malakserze na masę o konsystencji budyniu, dodawać po kolei pól szklanki cukru ( do smaku można więcej), 5 żółtek i szczyptę soli oraz kandyzowana skorke z pomaranczy. Do masy mozna dodac mielac razem 2 owoce mango lub dwa banany. Piane z 5 bialek dodac na koniec i delikatnie, ale skutecznie wymieszac.
Spod z migdalow i kaszy gryczanej:
Pol szklanki mielonych migdalow
Pol szklanki kaszy gryczanej prazonej
3 lyzki roztopionego masla (lub oleju kokosowego)
Kasze zmielic w mlynku. Uprazyc ja na patelni ciagle mieszajac. Ostudzic. Wymieszac z migdalami i plynnym tluszczem, aby powstala papka , ktora latwo wylepimy spod naczynia do pieczenia. Proporcje na duza blaszke.
Na spod wylewamy ciasto i pieczemy do godziny na srodku piekarnika w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Zwykle jak sie zezloci wierzch ciasto jest gotowe. Studzimy w formie.
Polewa z mango:
Dwa owoce mango zmiksowac. Pol szklanki wody zagotowac z dwoma lyzkami cukru (nie mieszac). Lyzeczke maki ziemniaczanej rozprowadzic w 2 lyzkach zimnej wody i wlac na wrzatek. ( jak kisiel). Zgasic ogien i szybko dodac lyzke zelatyny namoczonej w 2 lyzkach wody. W werji weganskiej agar. (moczyc co najmniej 15 minut). Szybko mieszac, az rozpusci sie zelatyna. Do chlodnego plynu dodawac lyzkami pulpe z mango. Wylac na ciasto jak zacznie gestniec.
Ozdoby.
3 lyzki cukru ogrzewac na patelni, az drobi sie karmel, Zdjac z ognia i szybko, ciagle mieszajac wsypac 2 lyzki kaszy gryczanej. Pomieszac okolo 2 minut i na rozlozonym papierze do pieczenia lyzeczka wykladac ,,szyszki" – Uwaga gorace.
Ja dodatkowo polalam lukrem z pudru i cytryny.
Mozna na wierzch tezejacej fruzeliny poukladac paski, lub kostke mango.
Ciasto smakuje jak sernik. Jak ktos chce moze go upiec na spodzie z herbatnikow lub innym kruchym, wczesniej podpieczonym.
Natrafilam na swego roszaju ,,sernik" na zimno.Ciasto bylo posypane orero, ale przy nim straszliwa dyskusja. Jednym smokowalo, inni krytykowali, przy czym krytykujacych bylo wiecej. Postanowilam wyprobowac, ale ze ani orero, ani zimna kasza nie przemawialy do mnie powstal zupelnie nowy przepis na ciasto...mi sie podoba, a Wy pieczcie i ocencie sami. W wersji weganskiej samo mango da kolor i lekkosc, a Ciasto moze obyc sie bez bialek. Zmieni to jego konsystencje, ale nie pogorszy smaku. Wiem, bo sprawdzilam. Mozna ominac w wersji podstawowej owoce, ale samo ciasto traktowac jak sernik, wiec jak ktos lubi to rodzynki itd mile widziane.
Mój przepis autorski inspirowany ostatnio popularnym, ale i tez często krytykowanym sernikiem na zimno z popularnymi ciastkami.
Masa z kaszy:
1 szklanke kaszy jaglanej ugotować w puszce mleka kokosowego uzupelniajac woda do 3 szklanek plynu lacznie z mlekiem kokosowym. Kasze oplukac, zalac zimnym plynem i gotowac nie mieszajac okolo 20 minut. Kasze zmielić w malakserze na masę o konsystencji budyniu, dodawać po kolei pól szklanki cukru ( do smaku można więcej), 5 żółtek i szczyptę soli oraz kandyzowana skorke z pomaranczy. Do masy mozna dodac mielac razem 2 owoce mango lub dwa banany. Piane z 5 bialek dodac na koniec i delikatnie, ale skutecznie wymieszac.
Spod z migdalow i kaszy gryczanej:
Pol szklanki mielonych migdalow
Pol szklanki kaszy gryczanej prazonej
3 lyzki roztopionego masla (lub oleju kokosowego)
Kasze zmielic w mlynku. Uprazyc ja na patelni ciagle mieszajac. Ostudzic. Wymieszac z migdalami i plynnym tluszczem, aby powstala papka , ktora latwo wylepimy spod naczynia do pieczenia. Proporcje na duza blaszke.
Na spod wylewamy ciasto i pieczemy do godziny na srodku piekarnika w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Zwykle jak sie zezloci wierzch ciasto jest gotowe. Studzimy w formie.
Polewa z mango:
Dwa owoce mango zmiksowac. Pol szklanki wody zagotowac z dwoma lyzkami cukru (nie mieszac). Lyzeczke maki ziemniaczanej rozprowadzic w 2 lyzkach zimnej wody i wlac na wrzatek. ( jak kisiel). Zgasic ogien i szybko dodac lyzke zelatyny namoczonej w 2 lyzkach wody. W werji weganskiej agar. (moczyc co najmniej 15 minut). Szybko mieszac, az rozpusci sie zelatyna. Do chlodnego plynu dodawac lyzkami pulpe z mango. Wylac na ciasto jak zacznie gestniec.
Ozdoby.
3 lyzki cukru ogrzewac na patelni, az drobi sie karmel, Zdjac z ognia i szybko, ciagle mieszajac wsypac 2 lyzki kaszy gryczanej. Pomieszac okolo 2 minut i na rozlozonym papierze do pieczenia lyzeczka wykladac ,,szyszki" – Uwaga gorace.
Ja dodatkowo polalam lukrem z pudru i cytryny.
Mozna na wierzch tezejacej fruzeliny poukladac paski, lub kostke mango.
Ciasto smakuje jak sernik. Jak ktos chce moze go upiec na spodzie z herbatnikow lub innym kruchym, wczesniej podpieczonym.
Natrafilam na swego roszaju ,,sernik" na zimno.Ciasto bylo posypane orero, ale przy nim straszliwa dyskusja. Jednym smokowalo, inni krytykowali, przy czym krytykujacych bylo wiecej. Postanowilam wyprobowac, ale ze ani orero, ani zimna kasza nie przemawialy do mnie powstal zupelnie nowy przepis na ciasto...mi sie podoba, a Wy pieczcie i ocencie sami. W wersji weganskiej samo mango da kolor i lekkosc, a Ciasto moze obyc sie bez bialek. Zmieni to jego konsystencje, ale nie pogorszy smaku. Wiem, bo sprawdzilam. Mozna ominac w wersji podstawowej owoce, ale samo ciasto traktowac jak sernik, wiec jak ktos lubi to rodzynki itd mile widziane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz