Moje serce należy do ludzi, Moje ciało należy do do ziemi, Moja dusza należy do kuchni, Moje życie

czwartek, 18 sierpnia 2016

Pierogi z kasza jaglana

e za malo. Nie lubie osobiscie pierogow, ale inni je lubia, wiec robie w sumie z przyjemnoscia. Bede obiektywna jak to tylko mozliwe i zarazem subiektywna, bo nie da sie tego uniknac wyrazajac swoja opinie. Nie sugerujcie sie prosze nia za bardzo. Zachecam tak, czy siak do wyprobowania przepisu, ktory ponizej podam. Ciasto jest inne, bo na mleku z odrobina drozdzy (wystepuje tez czasem woda), wiec niestandardowe w przypadku gotowanych pierogow, ale nie mam mu nic do zarzucenia. Farsz z kasza jaglana. Kasze lubie, moze nie sama w sobie jak w przypadku gryki, ale jest wdziecznym produkdem i sprawdza sie bardzo w kulinariach. Pieke tez z niej ,,sernik" i podobny do sernika lub babki ziemniaczanej placek na slono. Drugi skladnik to twarog zwany prawie wylacznie w moim regionie bialym serem. Ten uwielbiam, a mialam prawdziwy domowy. Polaczenie sera z kasza gryczana znam i lubie, polaczenie miety z serem znam i lubie. Polaczenie kaszy jaglanej z serem wczesniej testowalam jak kiedys robilam sernik pol na pol z kasza jaglana. Wszystko niby w porzadku, a pierogi lekko podle w smaku. Nie jest to wina kaszy, bo ta sama, co wczesniej i wczesniej- nawet z tego samego worka. Probowalam gotowane, smazone, ze skwarkami i ze smietana. Jadalne, ale nie porywaja. Nie tego sie spodziewalam po tym skladzie. Oddaje jednak im hold za to, ze sa potrawa tradycyjna. Ja, otwarta na nowe i stare smaki, niewybredna- no moze w kwestii wykonania, nie smaku i skladnikow, chyba, ze chodzi o ich dobor- osmielam sie powiedziec, ze mi nie smakowalo calkowicie. Cala wies i okolica te pierogi jednak uwielbia i sie nimi szczyci. Zatem do garow!!! Chcialabym poznac Wasza opinie.
Przepis ze strony: http://www.minrol.gov.pl/…/Pierogi-skromowskie-z-kasza-jagl….
,,30-40 dkg kaszy, 0,5 sera, 1 kg mąki, 2 dkg drożdży, sól, woda lub mleko (na oko). Mięta byla obowiązkowa!!! Z tych produktów wyrabiano ciasto na drewnianej stolnicy. Pierogi były lepione ręcznie dużej wielkości” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Woli Skromowskiej). Dla podkreślenia smaku i zapachu, pierogi podawane są przeważnie na ciepło. Polane świeżo zasmażaną słoniną ze skwarkami lub śmietaną. „Kiedyś uważano, że pierogi były symbolem dostatku, mówiło się nawet „pierogami drzwi otwierano”” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Woli Skromowskiej). Ten lokalny przysmak promowany jest na organizowanych na terenie powiatu lubartowskiego majówkach rodzinnych, dożynkach oraz piknikach".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz