Iranska zapiekanka ,,Koresh"
Pracowalam kiedys jako major domus ;-)
u iranskiej rodziny restauratorow. Poniewaz zywo zainteresowana bylam
kuchnia, a roboty mialam niewiele...ot otwieralam drzwi, odbieralam
telefony, pilnowalam pracowniow takich jak panie przychodzace
sprzatac czternastosypialniowy dom ;-), to moglam sobie pogotowac z
jedenostoletnim chlopakiem- synem moich pracodawcow. Przyrzadzalismy
obiady. Uczyl mnie tajnikow iranskiej kuchni. Mialam do dyspozycji
pelna spizarnie swiatowych przyklad i nieograniczony fundusz na
zakupy. Oto jeden z przepisow tamtych lekcji gotowania:
Koresh to zapiekanka w ktorej surowe
skladnikizalewa sie jogurtem z bialkiem, albo jajkiem i piecze w
niskiej temperaturze. Mozemy w zasadzie wrzucic do niej wszystko.
Bardzo popularne sa koreshe z ryzem i kurczakiem. Prawie do kazdego
dania, tak i tu dodaje sie tony koperku, pietruszki, szczypiorku
(wszystko razem) i na pewno do kazdego szafran i kurkume.
Pora na przepis na koresh nr 1
25 dag mielonego miesa ( oczywiscie
iranczycy nie jedza wieprzowiny, ale...jak ktos chce...)
Sol, pieprz, papryka w proszku,
czosnek.
Kilkanascie plasterkow cukini
Kilkanascie pomidorow koktajlowych
zabek czosnku
Po peczku kopru, szczypiorku i
pietruszki
Szczypte szfranu zaparzonego we
wrzadku- mozna uzyc kurkumy, albo i to i to
2 szklanki jogurtu
2 jajka, lub 4 bialka.
Sol i pieprz.
Mieso przyprawiamy papryka, sola i
pieprzem. Formujemy je w kulki ( tak okolo 15 kulek z tej ilosci.
Kladziemy do wysmarowanego naczynia
plastry cukini i na kazdym kulke miesna. Pomiedzy ukladamy pomidorki
koktajlowe.
Jogurt mieszamy z czosniem, sola,
pieprzem, naparem szafranowym i/ lub kurkuma, dodajemy jajka, przy
czym, jesli to tylko bialka to powynny byc ubite. Dodajemy posiekane
ziola i wlewamy plyn do naczynia. Najwazniejszy jest sposob
pieczenia:
Wkladamy naczynie do zimnego piekarnika
o wlaczamy na 100 stopni. Na ta ilosc zapiekanki pieczemy tak okolo
godziny, potem przekrecamy na 200 i dopiekamy. Taka niska temperatura
jak i jajka, zapobiegaja zwzeniu sie jogurtu oraz daja czas na dobre,
powolne wypieczenie sie produktow, ktore do koresha zawsze uzywamy
surowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz